Terug naar blog

Het belang van vetten

Ben je benieuwd naar het belang van vetten, ben je bezig met afvallen of wil je zeker weten dat je de juiste vetten binnenkrijgt? Goed om te weten: er zijn verschillende soorten vet. Het ene is gezonder dan het andere. Maar kortgezegd, vetten zijn vetzuren die bestaan uit verschillende voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft om energie aan te maken. Ze zijn nodig voor de opbouw en bescherming van cellen, maar ook voor de werking van je ogen, hersenen en spieren. Zeker niet onbelangrijk dus. Wij van The Healthy Chef leggen graag uit wat het belang is van vetten, wat vetten zijn en welke verschillende vetten er bestaan.

Het belang van vetten: wat zijn vetten?

Dat vetten bestaan uit vetzuren en voedingsstoffen, dat wist je al. Maar welke voedingsstoffen precies? Denk aan vitamine A, vitamine D, vitamine E en de essentiële vetzuren. Daarbij heb je ook nog onderscheid tussen onverzadigd vet en verzadigd vet. Vetten worden samen met koolhydraten en eiwitten ook wel macronutriënten of macrovoedingsstoffen genoemd. Ons lichaam heeft hier vrij veel van nodig. Veel mensen zien vet als iets gevaarlijks of iets waar je snel dik van wordt, maar vetten zijn veel belangrijker dan je denkt. Naast koolhydraten en eiwitten zijn vetten dé brandstof voor ons lichaam: onmisbaar dus.

Soorten vetten

De verschillende soorten vetzuren kan je onderverdelen in onverzadigde vetten en verzadigde vetten. Vet is altijd een combinatie van deze twee vetten. Wij leggen hieronder het belang van vetten uit en de verschillen tussen onverzadigd vet en verzadigd vet.

  • Onverzadigd vet: Laten we vooropstellen dat onverzadigd vet de gezonde variant is van vet. Het is een vetsoort dat vooral voorkomt in bijvoorbeeld vis, noten, avocado en plantaardige olie. Je kunt onverzadigd vet ook herkennen aan het feit dat onverzadigd vet bij kamertempratuur zacht of vloeibaar wordt. Denk aan je kuipje margarine buiten de koelkast. Onverzadigd vet verlaagt het cholesterolgehalte in je lichaam en verkleint dus het risico op hart- en vaatziekten. Erg belangrijk dus!
  • Verzadigd vet: Verzadigd vet is daarentegen ongezonder dan onverzadigd vet. Deze vetten zitten in dierlijke producten, zoals vlees, kaas en melk. Maar denk ook aan chips en koek. In tegenstelling tot onverzadigde vetten, verhogen verzadigde vetten juist je cholesterolgehalte. En dat betekent dat de kans op hart- en vaatziekten juist wordt verhoogd. Terwijl ons lichaam zelf verzadigd vet aanmaakt uit bijvoorbeeld koolhydraten of andere vetten. Het is dus helemaal niet nodig om verzadigd vet uit voeding te halen.

De voor- en nadelen van vetten

We gaven net al aan dat aan vetten voor- en nadelen hebben voor je gezondheid. Bij een gezond voedingspatroon komt 20 tot 40% van de calorieën uit vet. De meeste calorieën komen dus uit vet. Wist je dat 1 gram vet, gelijk staat aan 9 kilocalorieën? Als je wilt afvallen of op gewicht wilt blijven is het belangrijk om dus niet al te vet te eten. Maar een goede hoeveelheid aan vet is wel nodig om aan je energie te komen. En daarbij zorgt vet voor een verbeterde opname van vitamine A, D, E, en K. Deze vitamines hebben namelijk vet nodig om op te lossen in je bloed. Ook wordt vet dat je niet gelijk gebruikt omgezet in lichaamsvet. Dat zorgt voor een energievoorraad en voor de bescherming van je organen tegen de kou. Daarnaast dienen vetten als bouwstenen voor je cellen, die ze beschermen tegen ziekten. Wist je dat het belang van onverzadigde vetten al begint bij je geboorte? Moedermelk is bijvoorbeeld een belangrijke voedingsbron (onverzadigd vet) voor baby's. Het bevordert namelijk de ontwikkeling van het netvlies en bepaalde hersendelen.

Een dieet volgen met goede vetten?

Wil je er zeker van zijn dat jouw dieet de juiste vetten bevat? Dan kan je altijd kiezen voor de maaltijdboxen van The Healthy Chef. Onze voeding bevat niet alleen veel gezonde vetten, maar we passen de maaltijdboxen helemaal aan op wat je nodig hebt. Wij horen graag wat je zoekt, dan helpen we je verder! Voor vragen neem je gemakkelijk contact met ons op.