Terug naar blog

Hoe gezond is avocado? Uitleg + 6 voordelen

Van avocado toast tot guacamole: de avocado, oorspronkelijk afkomstig uit Mexico en Midden-Amerika, is razend populair. En dat is niet gek. De romige, zachte structuur leent zich uitstekend voor de meest uiteenlopende bereidingen. Toch bestaan er twijfels over de gezondheidswaarde. Is het wel gezond om dagelijks zo'n calorie- en vetrijk product te eten? Kortom: hoe gezond is de avocado? Je leest het in deze blog.

Snel de informatie vinden die je zoekt? Ga naar:

Avocado: fruit of groente?

Laten we beginnen bij het begin. Wat ís een avocado eigenlijk? Fruit, of toch groente? Het antwoord op deze vraag is wat complex. Volgens botanici zijn avocado's vruchten. Toch worden ze vaak geclassificeerd als groenten, omdat ze hier qua voedingswaarde meer op lijken. De avocado telt dan ook mee voor de richtlijn van 250 gram groente per dag en staat in de Schijf van Vijf. Maar, officieel gezien is de avocado dus fruit.

Is een avocado gezond?

Geen zorgen. Je kunt gewoon blijven genieten van je warme avocado toast en vers gemaakte guacamole. Sterker nog: we moedigen je aan om dat te blijven doen. De avocado is namelijk buitengewoon gezond.

Om te beginnen bevatten ze een indrukwekkende hoeveelheid aan vitamines, zoals vitamine C, E, K, B2, Niacine (B3), Folaat (natuurlijke vorm van foliumzuur) en Pantotheenzuur (B5). Deze vitaminen zijn uitermate belangrijk voor een gezond lichaam. Krijg je er te weinig binnen, dan kunnen tekorten optreden. Lees hier over de meest voorkomende vitamine tekorten!

Ook zit de avocado boordevol mineralen en antioxidanten, zoals ijzer, magnesium, zink, kalium en koper. Tot slot helpen de gezonde vetten, hoogwaardige eiwitten en vele vezels bouwen aan een gezond en vitaal lichaam.

Vet en calorieën

In tegenstelling tot andere fruit en groenten bevatten avocado's veel vet en calorieën. Per 100 gram bevat de avocado 160 calorieën. Bijna 85 % van deze calorieën in avocado is afkomstig van vet. Maar, wel vet dat erg gezond voor je is.

Er zijn twee soorten vetten: onverzadigde en verzadigde. Verzadigd vet verhoogt het slechte cholesterol in je lichaam, onverzadigd vet verlaagt het dit juist. De vetten in een avocado zijn onverzadigd en hebben dus een positieve invloed op je lichaam. Lees hier meer over het belang van vetten.

Voedingswaarde per 100 gram

Hieronder lees je welke voedingswaarde 100 gram avocado bevat. Ter indicatie: één avocado weegt gemiddeld 180 gram en zonder de pit en de schil 100 gram.

Voedingswaarde avocado

Bron: Google

Hoeveel avocado per dag is gezond?

Door het hoge vet- en calorie gehalte twijfelen veel mensen of het gezond is elke dag een avocado te eten. Het antwoord: hoe gezond de vetten in een avocado ook zijn, het blijven vetten. Hierdoor raden veel diëtisten aan om gemiddeld een halve avocado per dag te eten.

Uiteraard hangt het altijd af van je persoonlijke doelen en wensen. Wil je je slechte cholesterol verlagen of krijg je te weinig vet binnen? Dan kan kan het voordelig zijn elke dag een hele avocado te eten. Wil je wat op je gewicht letten? Dan is het verstandiger om het bij een halve avocado per dag te houden.

6 gezondheidsvoordelen van de avocado

Je lichaam is erg blij met al deze vitaminen, mineralen, antioxidanten vetten en vezels. Hieronder lees je van welke 6 gezondheidsvoordelen je profiteert wanneer je regelmatig avocado eet.

1. Verlaging van slecht cholesterol
Er zijn twee soorten cholesterol: HDL en LDL. Het slechte LDL-cholesterol blijft, wanneer er teveel in het lichaam is, plakken aan de wanden van de bloedvaten en kan uiteindelijk leiden tot hart- en vaatziekten. Het goede HDL-cholesterol ruimt het slechte cholesterol op uit het lichaam. Het eten van een avocado per dag kan helpen bij het verbeteren van het LDL-cholesterolgehalte bij mensen met overgewicht of obesitas.

2. Regulering van de bloedsuikerspiegel
Een stabiele bloedsuikerspiegel is cruciaal om je goed en fit te voelen: je energieniveau blijft constant en je hebt minder last van een middagdip. Goed nieuws dus dat de avocado je hierbij helpt. De gezonde vetten, vezels, eiwitten en het lage suikergehalte in een avocado helpt de bloedglucose- en insulineconcentraties na de maaltijd te verbeteren.

3. Minder kans op hart- en vaatziekten
Grootschalig onderzoek wijst uit dat het eten avocado de kans op hart- en vaatziekten aanzienlijk verkleind. Ruim 100.000 mensen vulden gedurende 30 jaar elke 4 jaar vragenlijsten in over hun voedingspatroon. Wat bleek? Mensen die twee avocado's per week aten hadden 16% minder kans op hart- en vaatziekten en 21% minder kans op het ervaren van een hartaanval of soortgelijk probleem dan mensen die dat niet deden, schrijven de onderzoekers in het Journal of the American Hearth Association.

4. Bescherming van je ogen
Ook voor het behouden van gezonde ogen is de avocado een bewezen remedie. De hoge hoeveelheid luteïne die de avocado bevat, een natuurlijk antioxidant dat schadelijke blauw licht filtert, helpt de ogen gezond te houden naarmate je ouder wordt. Door het eten van avocado heb je daarom minder kans op leeftijdsgebonden maculaire degeneratie, de belangrijkste oorzaak van blindheid bij oudere volwassenen.

5. Mooiere huid
Een gladde, gehydrateerde en stralende huid? De avocado doet wonderen. De vitamines C en E in de fruitsoort zorgen ervoor dat de huid gevoed blijft en daardoor meer straalt. Tevens wijst recent onderzoek uit dat avocado een gunstig effect heeft op de elasticiteit en stevigheid van de huid. Vrouwen die elke dag avocado aten hadden na twee maanden meer elasticiteit en een steviger voorhoofd dan vrouwen die geen avocado aten.

6. Behalen van een gezond gewicht
Dankzij het hoge vet- en caloriegehalte denk je misschien niet snel aan deze fruitsoort wanneer je wilt werken aan je gewicht. Toch is de avocado hierin bewezen effectief. Avocado's bevatten veel vezels en gezonde vetten die je lang een verzadigd gevoel geven. Hierdoor voorkom je dat je snel naar (ongezonde) snacks grijpt.

Uit een groot onderzoek gepubliceerd in het academisch tijdschrift Nutrients bleek zelfs dat mensen die regelmatig avocado's aten tot 9 % minder kans hadden om overgewicht of obesitas te ontwikkelen in vergelijking met degenen die niet regelmatig avocado's aten. Om af te vallen is het vaak dus juist goed om voldoende vetten en dus calorieën binnen te krijgen. Toch grijpen veel mensen nog naar een crashdieet, wat vaak niet werkt.

Maaltijden met avocado

Wil je profiteren van de gezondheidsvoordelen van avocado? Dan kan je altijd kiezen voor de maaltijdboxen van The Healthy Chef. Onze voeding bevat niet alleen veelzijdige bereiding van de avocado, maar we passen de maaltijdboxen helemaal aan op wat je nodig hebt. Wij horen graag wat je zoekt, dan helpen we je verder! Voor vragen neem je gemakkelijk contact met ons op.