Een crashdieet volgen om nog snel voor de vakantie een paar kilo kwijt te raken? Het klinkt aantrekkelijk en lijkt op korte termijn ook nog eens effectief. Toch kan het op lange termijn juist tegen je keren en is het zelfs heel slecht voor je gezondheid. Hoe komt dit en wat zijn de gevaren van een crashdieet? Dat vertellen wij je graag.
In theorie kan een crashdieet werken. Zeker wanneer jij ineens weinig calorieën binnenkrijgt, terwijl jij daarvoor regelmatig snoepte. Dan vliegen de kilo's eraf! Toch kan dit op den duur juist tegen je werken. Zo is er zelfs kans op gewichtstoename, omdat je lichaam in veel gevallen simpelweg niet kan wennen aan dit ongezonde eetpatroon. Hierdoor zal je sneller naar ongezonde eetgewoonten en -routines grijpen. In het kort kan een crashdieet zorgen voor:
Benieuwd naar andere manieren om gewicht te verliezen? Lees onze blogs over het keto dieet en intermittent fasting.
Door een crashdieet te volgen krijgt je lichaam een tekort aan de juiste voedingsstoffen. Doordat je onvoldoende macronutriënten binnenkrijgt ontstaat er zelfs een kans op spierverlies. En dat is nou juist hetgeen dat je wilt voorkomen tijdens een afslankperiode. Je wilt juist fitter en getrainder worden met een laag vetpercentage, in plaats van het verliezen van je figuur. Daarom werken wij zelf met een 15% calculatie; dat wil zeggen dat wij een dieet van 15% onder je dagelijkse inname voorschrijven. Zodoende verbrand je genoeg om op een gezonde manier af te vallen en behoud je je spiervolume.
Ook creëer je met een crashdieet een tekort aan micronutriënten. Dat is een tekort aan voedingsstoffen zoals mineralen en vitamines, wat vooral schadelijk is op de lange termijn. Denk bijvoorbeeld aan een vitamine b12-tekort; een vitamine die het lichaam alleen uit voeding haalt en niet zelf aanmaakt. Een gebrek aan b12 kan spierpijn, een zwak immuunsysteem en zelfs menstruatieklachten tot gevolg hebben. Maar denk ook aan een gebrek aan magnesium, dat zorgt voor fysieke en mentale rust. Tijdens een crashdieet zal je dus ook minder goed slapen, niet uitgerust wakker worden en slecht herstellen na een training of intensieve werkdag.
Bij The Healthy Chef werken wij niet met een dieet, maar met een 'nieuwe' gezonde manier van eten. Zo laten we je wennen aan producten die laag staan in de glycemische index (GI). Denk aan volkoren rijst in plaats van witte rijst. Met deze aanpassingen zorgen we voor stabiele energie over de gehele dag. In tegen stelling tot een crashdieet waarbij je over de hele dag zo min mogelijk calorieën binnenkrijgt, wat resulteert in een lage bloedsuikerspiegel en dus weinig energie.
Hebben wij je overtuigd om af te stappen van een crashdieet? Dan hebben wij onze taak al gedaan. Wil je nu graag op een gezonde manier afvallen en wil je een duwtje in de juiste richting? Met onze maaltijdboxen stellen wij graag de juiste maaltijden voor jou samen, op basis van jouw lichaamsbehoeften. Nieuwsgierig wat dit voor jou kan betekenen? Neem dan gerust contact met ons op.