Terug naar blog

Het belang van vezelrijke voeding

Wist je dat driekwart van de Nederlanders te weinig vezels eet? Voldoende vezels eten is zeer belangrijk voor een goede darmflora en spijsvertering. Dit kan een groot positief effect hebben op je dagelijkse leven en is dus zeker de moeite waard. Wij van The Healthy Chef leggen je graag uit wat het belang is van vezelrijke voeding en welke producten veel vezels bevatten.

Het belang van een vezelrijke voeding

Het belang van voldoende eiwitten of gezonde vetten is vaak bekend. Maar het eten van voldoende vezelrijke producten is net zo belangrijk! Vezels dragen bij aan de spijsvertering en voeden de goede bacteriën in de darm. Daarnaast verlagen de fruitvezels de cholesterol in het bloed, wat de kans op hart- en vaatziekten vermindert. Ook de kans op diabetes type 2 en darmkanker verlaagt. Een vezelrijk dieet is hierdoor onder andere van grote toegevoegde waarde voor mensen met een prikkelbare darm. Zij gaan hierdoor makkelijker naar het toilet en ervaren minder buikkrampen.

Vezelrijke voeding: de gezondheidsvoordelen

Hieronder zetten wij alle gezondheidsvoordelen voor je op een rij:

  • Darmgezondheid: om te beginnen met de meest voor de hand liggende: vezels ondersteunen een gezonde darmflora door prebiotische voedingsstoffen te leveren aan de goede bacteriën in de darm.
  • Betere spijsvertering: daarnaast ondersteunen vezels een gezonde spijsvertering door de stoelgang te verbeteren en constipatie te voorkomen.
  • Meer energie: het eten van voldoende vezels houdt je energieniveau stabiel, doordat de opname van voedingsstoffen uit voedsel verbetert en bloedsuikerschommelingen worden voorkomen.
  • Op gewicht blijven: vezelrijke voedingsmiddelen geven een voller gevoel, wat kan helpen bij het beheersen van de eetlust en gewichtsverlies.
  • Gezonde bloedsuikerspiegel: vezels helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel door de opname van suikers te vertragen.
  • Verbeterde hartgezondheid: het consumeren van voldoende vezels kan het cholesterolgehalte verlagen en het risico op hartaandoeningen verminderen.
  • Kankerpreventie: een vezelrijk dieet kan het risico op bepaalde vormen van kanker, zoals darmkanker, helpen verminderen.

Ben je van plan een dieet met veel vezelrijke producten te volgen? Drink dan wel voldoende vocht. Per kilogram lichaamsgewicht heb je namelijk 0,04 liter water nodig om dit op te vangen. Vezels absorberen namelijk veel vocht.

Fermenteerbare- en niet-fermenteerbare vezels

Vezels worden opgedeeld in twee categorieën: fermenteerbare vezels en niet-fermenteerbare vezels. Fermenteerbare vezels breken af in de dikke darm en houden de darmen soepel. Dit zorgt voor soepele ontlasting en dient als voeding voor de goede bacteriën in de darm. De niet-fermenteerbare vezels worden daarentegen niet afgebroken, maar gisten juist in de darmen. Dit proces zorgt voor veel volume en geeft hierdoor een vol gevoel. Vezelrijke producten met niet-fermenteerbare vezels zijn bevorderlijk voor een vlotte stoelgang en verlagen je cholesterol. Beide soorten vezels hebben dus unieke toegevoegde eigenschappen.

Hoeveel vezels heb ik nodig?

De benodigde dagelijkse vezelinname ligt tussen de dertig en veertig gram per dag. Onderzoek van de Maag Lever Darm Stichting wijst uit dat ruim driekwart van de Nederlanders dat lang niet binnenkrijgt. Dit komt doordat de meeste mensen zich hier niet bewust van zijn en de voordelen niet herkennen. Pas wanneer iemand darmproblemen ervaart, begint er een lampje te branden. Eenmaal overtuigd om het voedingspatroon aan te passen, merken zij vaak direct de voordelen van vezelrijke voeding.

Vezelrijke producten

Enthousiast om meer vezelrijke voeding binnen te krijgen? Verwerk dan de onderstaande producten in jouw dieet.

Lijnzaad 34,8
Chiazaad 34,2
Pruimen gedroogd 16,1
Abrikozen gedroogd 14,2
Amandel 10,1
Pistache 9,5
Hazelnoot 9,2
Kidneybonen 8,5
Bruine bonen 8,1
Kikkererwten 7,2
Granen (volkoren) 7
Volkorenpasta 5,4
Knolselderij 4,9
Pastinaak 4,9
Boerenkool 4,9
Avocado 4,3
Zilvervliesrijst 3

Een vezelrijk dieet volgen?

Wil je er zeker van zijn dat jouw dieet genoeg vezelrijke producten bevat? Dan kan je altijd kiezen voor de maaltijdboxen van The Healthy Chef. Onze voeding bevat niet alleen veel vezels, maar we passen de maaltijdboxen helemaal aan op wat je nodig hebt. Wij horen graag wat je zoekt en dan helpen we je graag verder. Voor vragen neem je gemakkelijk contact met ons op!