Terug naar blog

Elke dag citroen: 5 gezondheidsvoordelen

De gezondheidsgoeroes zweren erbij, elke ochtend een glas citroensap op de lege maag. Het schijnt wonderen te doen. Maar, waar is citroen goed voor? Wat zijn de (wetenschappelijk bewezen) effecten van het eten of drinken van deze citrusvrucht? En hoeveel citroen per dag is gezond? In deze blog lekker we het je uit.

1. Sneller van griep of verkoudheid af

De citroen staat bekend om haar hoge vitamine C gehalte, rond de 35 milligram per stuk. Dat is bijna de helft van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (75 gram). Vitamine C is de weerstandsvitamine bij uitstek en wordt daarom veel gebruikt tegen griep en verkoudheid. In tegenstelling tot wat velen denken is nog nooit bewezen dat de vitamine daadwerkelijk beschermd tegen het oplopen van griep of verkoudheid. Maar, vitamine C helpt wél bij het verminderden van de symptomen van verkoudheid en het verkorten van de herstelperiode.

2. Snellere spijsvertering

Last van een opgeblazen gevoel? Het drinken van citroenwater voor de maaltijd bevordert en verbetert de spijsvertering. Het citroenzuur in citroensap helpt de werking van ons maagzuur, waardoor we voedsel sneller afbreken en verteren. Ook helpt het bij een opgeblazen buik en voorkomt het verstopping. Fijn, want een gezonde spijsvertering en darmflora is essentieel voor je gezondheid.

Houd er rekening mee dat citroen schadelijk kan zijn als je te maken hebt met bepaalde maagproblemen. Als je teveel maagzuur hebt, kan citroenwater juist zorgen voor opspelend maagzuur. En ook kan de zuurgraad in citrusvruchten bijdragen aan problemen zoals maagzweren. Vermijd daarom citroenen als je last hebt van veel maagzuur of maagzweren.

3. Gezonde bloeddruk

Een hoge bloeddruk vergroot je risico op ernstige gezondheidsproblemen, zoals een hartaanval of een beroerte. Gelukkig helpt het regelmatig eten van citroenen hiertegen. Het hoge kaliumgehalte in citroen helpt bij een goede natrium-kalium balans in het lichaam en verlaagt hiermee de bloeddruk, ondersteunt de werking van ons hart en versterkt de bloedvaten. Tevens stimuleert kalium je hersenen en zenuwstelsel.

Tip: wandel er flink bij. Volgens een studie gepubliceerd in het Journal of Nutrition and Metabolism zijn de effecten van citroen op je bloeddruk gunstiger wanneer je er voldoende bij loopt. Mensen die minstens een halve citroen per dag aten én 7.000 stappen per dag liepen, verlaagden hun bloeddruk aanzienlijk.

Ook sporten is bevorderlijk voor je bloeddruk. Lees hier over alle voordelen van krachttraining.

4. Stralende huid

Een sterkere collageenproductie, een stralende teint en een strakkere huid. Geloof je me als al deze effecten het resultaat kunnen zijn van het eten of drinken van citroen? Het is echt waar. De hoge dosis vitamine C in citroen doet wonderen voor je huid. De krachtige antioxidant beschermt je huid tegen vrije radicalen die kunnen leiden tot ontstekingen, verslapping en huidveroudering. Het eten of drinken van citroen help je je huid dus verstevigen van binnenuit.

Het is misschien verleidelijk om te denken dat, in plaats van het te consumeren, het beter is de citroen direct op je huid aan te brengen. Toch is dit geen goed idee. Het citroenzuur kan je huid irriteren en maakt je huid gevoeliger voor zonlicht. Gezichtsproducten waar citroen in zit verwerkt zijn wel veilig voor je huid.

Wist je dat ook avocado voor een stralende huid zorgt? Lees hier meer.

5. Medicijn tegen nierstenen

Nierstenen, harde steentjes van mineralen en zout die zich in nieren vormen, komt bij ongeveer 5% van de Nederlandse bevolking voor. Ze kunnen voor veel pijn in de buik en onderrug zorgen wanneer een steentje blijft hangen in de urineleider. Als je eenmaal een niersteen hebt gehad, is de kans dat dat nog eens gebeurt, vrij groot. Maar, citroen kan helpen!

Onderzoek gepubliceerd in het eClinicalMedicine wijst uit dat het drinken van citroensap het risico op het terugkeren van nierstenen met 50% vermindert. Het effectieve ingrediënt in de citrusvrucht is kaliumcitraat. Standaard medicatie tegen nierstenen bevat dit ook, maar in verband met bijwerkingen kan dit slechts in beperkte mate worden voorgeschreven. Puur citroensap is dus een effectief alternatief.

Citroen dagelijks consumeren

Het is duidelijk: A lemon a day keeps the doctor away. Maar hoe profiteer je optimaal van deze gezondheidsvoordelen? Is citroensap net zo gezond? En hoeveel moet je er per dag eten?

Goed nieuws voor iedereen die weinig zin heeft om een zure citroen zo uit het knuistje te eten. Ook water met een uitgeknepen citroen is voordelig. Om van de gezondheidsvoordelen te profiteren raden we aan om gedurende de dag het sap van 2 tot 3 citroenen te gebruiken. Je kunt dit verwerken in je maaltijden of dus gebruiken in citroenwater. Varieer met gember en cayennepoeder voor een extra vitamine boost. Lekker én gezond.

Tip: drink het citroenwater door een rietje. Citroenzuur kan namelijk schadelijk zijn voor je tanden.

Een maaltijdplan boordevol vitaminen

Wil je er zeker van zijn dat jouw dieet genoeg vitaminen bevat? Dan kan je altijd kiezen voor de maaltijdboxen van The Healthy Chef. Onze voeding bevat niet alleen voldoende vitamine, maar we passen de maaltijdboxen helemaal aan op wat je nodig hebt. Wij horen graag wat je zoekt, dan helpen we je verder! Voor vragen neem je gemakkelijk contact met ons op.