Terug naar blog

Noten: alle gezondheidsvoordelen op een rij + 9 gezondste soorten

Paranoten, walnoten, cashewnoten en pistache noten. De noot is door velen geliefd. Maar, soms ook onbegrepen. Want hoe zit het eigenlijk met het hoge vet- en caloriegehalte? Hoeveel mag je er per dag eten? En welke noten bevatten de meeste eiwitten? In deze blog lees je alles over de gezondheidsvoordelen van noten, de feiten en fabels over de noot als 'dikmaker' en leer je welke 9 noten de gezondste zijn.

Snel de informatie vinden die je zoekt? Ga naar:

Zijn noten gezond?

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen. Noten zijn gezond. Erg gezond. Ze zitten boordevol goede voedingsstoffen zoals eiwitten, vezels, vitaminen en anti-oxidanten. Door de hoge mate van gezonde, onverzadigde vetten zijn het een uitstekende bron van Omega-3-.

Al deze gunstige voedingsstoffen doen buitengewoon goede dingen voor je lichaam. Onderzoek wijst uit dat het regelmatig nuttigen van een handje noten:

  • beschermt tegen hart- en vaatziekten;
  • het cholesterol verlaagt;
  • ontstekingsremmend werkt;
  • de kans op dementie, ademhalingsziekten en kanker verkleint;
  • de bloedspiegel stabiliseert en de kans op Diabetes type 2 verkleint.

Let op: we hebben het hier wel over ongezouten, pure noten. Tijgernoten, party nootjes of een handje gezouten pinda's - hoe lekker ook - dragen niet bij aan een gezond lichaam. Veel mensen krijgen namelijk te veel zout binnen. Hier lees je hoeveel zout je per dag nodig hebt.

Langer leven dankzij een handje vol noten

We gaan nog verder. Het regelmatig eten van een handje noten kan je leven namelijk met een aantal jaar verlengen. Echt?! Ja, echt.

Wetenschappers aan de universiteit Maastricht volgden 120.000 mensen zo'n 30 jaar lang. Deelnemers vulden vragenlijsten in over hun eetgedrag. Wat bleek? Mensen die dagelijks 15 gram noten aten, hadden een wezenlijkere kans om langer te leven, schrijven de onderzoekers in het International Journal of Epidemiology.

De levensverwachting hangt samen met de bovengenoemde gezondheidsvoordelen van het eten van noten: minder kans op ziekten en een gezonder lichaam. Overigens heeft meer noten eten dan die 15 gram heeft geen zin voor de levensverwachting.

Hoeveel noten per dag is gezond?

Meer dan 15 gram noten per dag eten mag dan niet direct effect hebben op je levensverwachting, het is wel erg gezond voor je lichaam. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) is 25 gram voor mannen tot en met 69 jaar en vrouwen tot en met 50 jaar. Voor vrouwen boven 50 jaar en mannen boven de 69 jaar is 15 gram voldoende.

Gebrand, gezouten, geroosterd, ongezouten?

Een klein handje vol noten per dag is is dus gezond, mits ze ongezouten zijn. Of ze gebrand, geroosterd of ongebrand (rauw) zijn, maakt dan weer niet veel uit voor de voedingswaarde. Het verschil tussen de drie?

  • Ongebrande noten zijn onbewerkt en zijn dus rauw. Ze bevatten alle van nature aanwezige voedingsstoffen. Walnoten en paranoten worden sowieso nooit gebrand aangeboden.
  • Gebrande noten zijn gefrituurd in olie. Door de hitte van de olie verliezen ze iets aan vitaminen en mineralen, maar veel verschil is er niet. Ook qua vet is er vrijwel geen verschil. Omdat noten van nature al veel gezonde vetten bevatten, nemen ze vrijwel geen olie meer op.
  • Geroosterde noten zijn met geroosterd met droge lucht, zonder olie.

Noten: een dikmaker?

'Van noten word je dik'. Het is geen nieuwe uitspraak. Toch klopt er vrij weinig van. Sterker nog: noten helpen zelfs bij het afvallen.

Hoe dat kan? Verschillende onderzoeken hebben bewezen dat het lichaam niet alle calorieën in noten opneemt. Dit komt doordat een portie vet vast blijft zitten binnen de vezelige wand tijdens de spijsvertering. Zo neemt je lichaam bijvoorbeeld 21 procent minder calorieën op van walnoten.

Daarnaast houden de gezonde vetten uit noten je bloedsuikerspiegel stabiel. Hierdoor maak je minder insuline aan (het hormoon dat vet opslaat), waardoor je lichaam de kans krijgt om lichaamsvet te verbranden. Wanneer je wilt afvallen is het dus belangrijk om voldoende vetten binnen te krijgen. Vetten zijn super belangrijk! Veel crashdiëten incorperen dit niet, waardoor ze vaak niet werken.

3 keer zo snel afvallen met amandelen

Met name amandelen zijn effectief wanneer je wat kilo's kwijt wilt. In een onderzoek met 100 vrouwen met overgewicht vielen de vrouwen die amandelen aten bijna drie keer meer af dan vrouwen die geen amandelen aten. Ook verminderde de buikomvang en het cholesterolgehalte. Het eten van amandelen vermindert de eetlust, schrijven de onderzoekers in het Journal of Research in Medical Sciences, wat bijdraagt aan verminderde calorie-inname.

9 gezondste noten op een rij

Alle ongezouten noten zijn gezond. Maar welke leveren de meeste gezondheidsvoordelen? Wij zetten het voor je op een rijtje.

1. Amandelen
Niet voor niets staan amandelen bovenaan het lijstje van Superfoods. Één portie bevat maar liefst 37% van ADH aan vitamine E, een belangrijke antioxidant die je lichaam beschermt en een belangrijke rol speelt bij de spierfunctie. De antioxidanten bevinden zich in de bruine schil van de amandel.

2. Cashewnoten
Cashewnoten zijn een rijke bron van koper, een mineraal die bijdraagt aan o.a. een goede weerstand, een hoog energieniveau en vorming van botten en bindweefsel. Van alle noten bevat deze de minste calorieën en is dus een goede optie wanneer je op je gewicht let.

3. Hazelnoten
Foliumzuur (B11) is het steringrediënt van de hazelnoot. Met name voor zwangere vrouwen is het belangrijk om hiervan genoeg binnen te krijgen, om het risico op geboorteafwijkingen bij de baby te vermijden. Maar, ook als je niet zwanger bent zijn hazelnoten reuze gezond, dankzij de grote hoeveelheid vitamine E, koper en mangaan.

4. Macadamia noten
De macadamianoot: de vetste noot op het lijstje. Met maar liefst 75% vet is de bijnaam Brain food ondenkbaar. Het is de enige noot die omega-7 bevat, een vetzuur dat bijdraagt aan een goede werking van het hart en de hersenen. Klein minpunt: door het lange groeiproces en een moeilijk te kraken schil is deze noot duurder dan zijn goedkopere broertjes en zusjes.

5. Paranoten
De grote, gladde paranoot staat bekend om zijn hoge gehalte grote selenium. Met één grote paranoot heb je je dagelijks aanbevolen hoeveelheid al binnen. De noot is daarom zeer geschikt voor vegetariërs en veganisten, die geen selenium uit vlees halen. De paranoot is tevens rijk aan vitamine B1 en B6 en vitamine E, koper, fosfor, magnesium, mangaan, zink, ijzer, calcium en kalium. Een bijzonder hoge en unieke voedingswaarde dus.

6. Pecannoten
De pecannoot: het zoete, zachtere broertje van de walnoot. Geliefd door velen en rijk aan vitamine B en E, goed voor het hart en de hersenen. Ook is de pecannoot rijk aan zink, dat groei en herstel van huid, haar en nagels bevorderd. Bovendien bevatten pecannoten meer antioxidanten dan welke andere boomnoot dan ook.

7. Pinda's
We zijn ons ervan bewust: de pinda is geen noot maar een peulvrucht. Toch nemen we hem mee in dit lijstje - deze gezondheidsvoordelen wil je niet laten liggen. Pinda's zijn namelijk rijk aan eiwitten, belangrijk voor opbouw en herstel van de spieren, vitamine B1, B3 en foliumzuur.

8. Pistachenoten
Pistachenoten zijn een van de gezondste nootsoorten. In vergelijking met andere noten bevatten ze veel antioxidanten en weinig calorieën. Ook helpen ze bij het verlagen van cholesterol: onderzoek wijst uit dat één à twee porties pistachenoten je cholesterol aanzienlijk verlaagd.

9. Walnoten
Last but not least. De populaire walnoot. Zeer rijk aan omega-3- vetzuren, die je hersenen gezond houden. Uit onderzoek blijkt dat studenten die walnoten hadden gegeten beter presteerden op een cognitieve taak dan studenten die dit niet hadden gedaan. De hersenachtige vorm van de walnoot kan dan ook geen toeval zijn.

Voedingswaarde per noot

In onderstaande tabel vind je de voedingswaarde van de 9 meest gezonde noten.

Voedingswaarde van de 9 meest gezonde noten

Bron: voedingswaardetabel

Gezonde noten in je dieet verwerken

In a nutshell (pun intended): noten zijn gezond, zeer gezond. Een klein handje ongezouten, ongebrande en ongezoete noten per dag heeft ongelofelijke gezondheidsvoordelen. En wie weet leef je er zelfs wel een paar jaar langer door.

Wil je er zeker van zijn dat jouw dieet noten op een gezonde manier integreert? Dan kan je altijd kiezen voor de maaltijdboxen van The Healthy Chef. Onze voeding bevat niet alleen de juiste hoeveelheid gezonde noten, maar we passen de maaltijdboxen helemaal aan op wat je nodig hebt. Wij horen graag wat je zoekt, dan helpen we je verder! Voor vragen neem je gemakkelijk contact met ons op.