Wat is jouw BMI? Als je deze vraag niet meteen kunt beantwoorden, ben je hier op de juiste plek. Je BMI berekenen kan je namelijk handig inzicht bieden in je gezondheid. Dokters en onderzoekers berekenen BMI wereldwijd om het risico op ziektes in te schatten. Maar, de richtlijn is ook beperkt. In dit artikel leer je waar je nog meer op moet letten, hoe je eenvoudig jouw BMI berekent en hoe de BMI richtlijnen verschillen voor o.a mannen, vrouwen en sporters.
Snel de informatie vinden die je zoekt? Ga naar:
BMI, ofwel Body Mass Index, is een rekensom die we gebruiken om te kijken of iemand een gezond gewicht heeft voor zijn of haar lengte. De Belgische wiskundige Adolphe Quetelet introduceerde BMI berekenen om het gewicht van de bevolking in te delen op het ideale gewicht voor hun lengte.
Tegenwoordig berekenen veel internationale onderzoekers en artsen het BMI om het risico op ziektes zoals hoge bloeddruk, diabetes en hart- en vaatziekten in te schatten. Het is belangrijk om te benoemen dat de maatstaf een goede indicator is, maar geen exacte weerspiegeling van iemands gezondheid. Waarom? Dat lees je hieronder.
Je BMI berekenen is simpel: deel je gewicht (in kg) door je lengte (in meter) in het kwadraat. De formule is dus als volgt:
BMI = gewicht (kg) / (lengte [m] x lengte [m])
Stel je bent 1,80 lang en weegt 80 kilo, dan is je BMI (80/ [1.80 x 1.80] =) 24,96.
Je weet nu hoe je je BMI berekent, maar wat zegt dit getal nu precies? Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ligt een gezond BMI over het algemeen tussen de 18,5 en 25. Dit betekent dat een persoon met een BMI onder de 18,5 als ondergewicht wordt beschouwd, terwijl een BMI tussen de 25 en 30 duidt op overgewicht. Een BMI van 30 en hoger wordt beschouwd als obesitas. Voor kinderen en adolescenten en ouderen gelden andere richtlijnen.
Bron: Voedingscentrum
BMI berekenen is voor mannen hetzelfde als voor vrouwen. Wel gelden er andere grenzen voor ondergewicht, overgewicht en gezond gewicht.
Een gezond BMI voor mannen ligt meestal tussen de 20 en 25. Voor vrouwen ligt de gezonde BMI iets lager, meestal tussen de 18,5 en 24. Dit heeft te maken met verschillen in lichaamsbouw en vetpercentage tussen mannen en vrouwen.
Als je regelmatig sport of aan krachttraining doet kan het aanbevolen BMI ook iets anders liggen dan de standaardwaarden. Sporten en krachttraining is super gezond, dus maak je geen zorgen als je een wat hoger BMI hebt als sporter! Als je sport, heb je namelijk vaak meer spiermassa, wat een hoger gewicht met zich meebrengt en daarmee ook een hoger BMI. Ook eten sporters vaak meer, met name eiwitrijk eten. Bij atleten kan een gezond BMI daarom liggen tussen 20 en 25. Voor krachttrainers kan dit variëren van 25 tot 30.
Ook voor ouderen gelden andere richtlijnen. Voor ouderen boven de 70 jaar beschouwen we een iets hoger BMI als gezond. Deze waarden houden rekening met veranderingen in lichaamssamenstelling en stofwisseling die met de leeftijd vaak optreden. Hieronder zie je welke grenzen er voor deze leeftijdsgroep gelden voor ondergewicht, overgewicht en gezond gewicht.
Bron: Voedingscentrum
Hoewel deze getallen nuttige richtlijnen zijn, is het belangrijk te begrijpen dat het BMI niet altijd een volledig nauwkeurige indicator is van jouw gezondheid. De BMI maakt geen onderscheid tussen vet- en spiermassa. Iemand die veel weegt, maar ook veel beweegt en veel spieren heeft, kan een stuk gezonder zijn dan een slank persoon die ongezond eet en misschien allerlei vitaminetekorten heeft (lees hier hoe je een vitamine tekort herkent!). Onthoud dus dat, bij je BMI berekenen, dit getal slechts een indicatie is van een gezond gewicht. Bovenstaande factoren spelen ook een belangrijke rol!
Een gezond gewicht bereiken en behouden gaat niet alleen om sporten, maar vooral om wat je eet. Bij The Healthy Chef begrijpen we dit en daarom bieden we een breed scala aan verse, gezonde maaltijdboxen. Onze maaltijden zijn niet alleen perfect om gezond gewicht te krijgen en te behouden, maar we passen de maaltijdboxen helemaal aan op wat je nodig hebt. Wij horen graag wat je zoekt, dan helpen we je verder! Voor vragen neem je gemakkelijk contact met ons op.