Terug naar blog

Keto dieet: werkt het of niet?

Kim Kardashian en Megan Fox zweren erbij. Het keto dieet: het meest gezochte en gehypte dieet van de afgelopen jaren. Je schijnt er in een mum van tijd kilo’s van af te vallen. Maar, het dieet ontvangt ook de nodige kritiek. Want is het wel veilig? En is het geschikt voor iedereen? Wij zetten alle voor- en nadelen voor je op een rijtje.

Snel de informatie vinden die je zoekt? Ga naar:

Wat is een keto dieet?

Het keto, of ketogeen dieet, is een streng koolhydraatarm dieet waarbij je je energie vooral uit vetten haalt. We spreken van een keto dieet bij een inname van maximaal 50 gram koolhydraten per dag. Het dieet is populair onder mensen die overtollig lichaamsvet willen verliezen zonder honger te leiden. Ook kan het dieet nuttig zijn bij bepaalde gezondheidsproblemen, zoals diabetes type 2.

Ketose: de vetverbrandende staat

Wanneer je minder dan 50 koolhydraten per dag eet, verbrandt je lichaam vet om brandstof te verkrijgen. Dit gebeurt niet meteen: je lichaam gebruikt eerst de koolhydratenreserve in je lichaam. (Lees hier meer over hoeveel koolhydraten je per dag nodig hebt). Na ongeveer 3 dagen zijn je reserves op en start het vetverbrandingsproces.

Dit verbrandingsproces noemen we ketose. Je lichaam vervoerd vet via het bloed naar de lever, waar het in energie wordt omgezet. Hierbij komen ketonen vrij, vandaar de termen ‘ketose’ en ‘keto’ dieet. De ketonen in je lichaam kunnen zorgen voor en fruitige of slechte adem.

Wat mag je eten bij een keto dieet?

Bij een ketogeen dieet haal je je energie zoveel mogelijk uit vetten (70%), een beetje uit eiwitten (25%) en heel weinig uit koolhydraten (5%). Je eet vooral groenten en fruit, noten, zuivelproducten, wat vlees en/of vis en laat bewerkte of koolhydraatrijke voedingsmiddelen zo veel mogelijk staan.

De keto voedselpiramide

In onderstaande piramide zie je welke producten je voornamelijk eet bij een ketogeen dieet. En, niet onbelangrijk, welke producten je beter kunt vermijden.

Keto voedselpiramide
Bron: biocyte.com

Werkt het ketogene dieet?

Of het dieet werkt of niet, hangt af van je definitie. Wil je in een korte tijd wat afvallen? Dan is het antwoord waarschijnlijk ja. Daarnaast kan het dieet gunstig zijn voor mensen met diabetes. Door ketogeen te eten blijft je bloedsuikerspiegel laag, waardoor je lichaam minder behoefte heeft aan insuline en de insulinegevoeligheid herstelt. Deze stabiele bloedsuikerspiegel geeft je ook meer energie.

Maar, wil je een duurzame verandering van je levensstijl? Dan is het mogelijk dat dit dieet niet voor je werkt. Lees hieronder meer over de voor- en nadelen van het dieet.

Afvallen met een keto dieet

Het keto dieet kan een effectieve manier zijn om (in korte) tijd af te vallen. Veel mensen stappen van een dieet vol suikers, koolhydraten en bewerkte producten naar een ketogeen dieet waar onbewerkte, natuurlijke producten centraal staan. Hierdoor krijgen ze meer goede voedingsstoffen binnen en zijn ze langer verzadigd. Voor veel mensen is het een makkelijke manier om af te vallen, waarbij je geen honger hebt.

Ketogeen dieet effectiever dan caloriebeperkt dieet

Onderzoek onder 344 mensen met obesitas en diabetes type 2 in Nederland toont aan dat een ketogeen dieet zelfs effectiever is dan een dieet waarbij je slechts 600 calorieën per dag eet. Na een jaar waren deelnemers van het keto dieet 9,3 kilo lichter, terwijl patiënten die 600 calorieën per dag aten slechts 5,8 kilo waren afgevallen. Zie de resultaten in de tabel hieronder.

Keto gewichtsverlies
Bron: happyhealthy.com

Nadelen van het keto dieet

Gewichtsverlies zonder honger, een stabiele bloedsuikerspiegel en meer energie: het klinkt erg aantrekkelijk. Toch kleven er ook nadelen aan het keto dieet. Allereerst is het dieet lastig vol te houden. Onderzoek wijst uit dat de meeste mensen na gemiddeld 6 maanden afhaken en daarmee terugvallen op hun oude gewicht.

Ook verhoogt het dieet, door het uitsluiten van veel voedingsmiddelen, de kans op voedingstekorten. En dat is gevaarlijk op de lange termijn. Wanneer je het dieet volgt is het dus van belang om zorgvuldig bij te houden of je voldoende goede voedingsstoffen binnen krijgt.

Daarnaast vergroot het de kans op problemen met de stoelgang (door onvoldoende vezels) en kan gebrek aan glucose je een vermoeid en prikkelbaar gevoel geven. Tot slot wordt het dieet afgeraden voor mensen met een nier- of leveraandoening.

Eindoordeel

Er is niet één dieet dat werkt voor iedereen, zo ook met het keto dieet. Het dieet kan helpen bij gewichtsverlies, maar kan ook tot gezondheidsproblemen leiden. Het aller belangrijkste is om in de gaten te houden wat voor joúw lichaam werkt. Volg niet klakkeloos een maaltijdplan van het internet, maar creëer een versie waar jíj́ je goed bij voelt. Zorg er voor dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt en houd je energieniveau en stoelgang in de gaten.

Keto dieetplan: veilig en gepersonaliseerd

Wil je op een veilige manier experimenteren met een keto dieet? Dan kan je altijd kiezen voor de maaltijdboxen van The Healthy Chef. Onze voeding bevat niet alleen voldoende goede voedingsstoffen binnen een koolhydraatarm dieet, maar we passen de maaltijdboxen helemaal aan op wat je nodig hebt. Wij horen graag wat je zoekt, dan helpen we je verder! Voor vragen neem je gemakkelijk contact met ons op.