Terug naar blog

Krachttraining: óók belangrijk voor jou

Naar de gym gaan is voor veel mensen meer regel dan uitzondering. Maar wat doe je als je eenmaal in de gym bent aangekomen? Spring je op het eerste cardio apparaat om er niet meer vanaf te komen? Of sta je verdwaald tussen de gewichten om na twee setjes weer weg te rennen? Dan is dit artikel voor jou!

Een sterk lichaam en gezonde hersenen

Dat krachttraining goed voor je is, horen we steeds vaker. Waaróm het goed voor je is, horen we echter minder vaak. Naast het volgen van de esthetische trends van onze generatie, heeft krachttraining veel voordelen die op het eerste gezicht niet te zien zijn.

Zo verbetert krachttraining bijvoorbeeld de sterkte van je botten, niet onhandig als je ouder wordt en bang bent om iets te breken. En, wanneer je op de juiste manier traint, verbetert krachttraining ook je postuur en vermindert het de kans op rugklachten en andere blessures. Daarnaast is krachttraining een goed middel bij bloeddrukproblemen en insulineresistentie.

Er zijn zelfs studies die een verband zien tussen krachttraining en cognitieve functies. Zo heeft het een bewezen effect op symptomen van depressie en angst en verbetert het het algeheel cognitief functioneren. Dus: train je niet voor een strak lichaam, doe het dan voor een gezond stel hersenen!

Over hersenen gesproken: wist je dat gezonde vetten daar erg goed voor zijn? Door het regelmatig eten van noten en avocado ondersteun je de gezonde werking van jouw brein!

Discipline en zelfvertrouwen

De bovengenoemde voordelen zijn puur lichamelijk. Maar, er zijn nog talloze andere voordelen. Zo helpt krachttraining met het opbouwen van discipline en zelfvertrouwen. Als je je fysiek sterk voelt, voel je je vaak mentaal ook sterker. De discipline die je opdoet door een aantal keer per week hard te trainen neem je mee in andere aspecten van je leven. En geef toe: een extra dosis zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen is nooit verkeerd.

'Te breed' trainen? Wees niet bang

Er zijn dus voldoende redenen om het krachthonk in te gaan. Betekent dit dat je heel breed moet worden of hele zware gewichten moet tillen? Zeker niet. Sterker nog, 'te breed' wordt je niet zomaar. Deze gedachtegang is vergelijkbaar met het vermijden van autorijden omdat je geen Formule 1 ambities hebt. Ook al zou je het willen, zo snel gaat het allemaal niet. Om te groeien is het daarnaast ook belangrijk om voldoende eiwitten te eten. Dus, conclusie: duik de volgende keer als je naar de sportschool gaat even het krachthonk in!

Ondersteun de training met passende voeding

Op zoek naar gezonde en gevarieerde voeding voor bij jouw workout? Dan kan je altijd kiezen voor de maaltijdboxen van The Healthy Chef. Onze voeding bevat niet alleen veel en gezonde voedingsstoffen, maar we passen de maaltijdboxen helemaal aan op wat je nodig hebt. Zwaar trainingsschema of niet. Wij horen graag wat je zoekt, dan helpen wij je verder! Voor vragen neem je gemakkelijk contact met ons op.