Terug naar blog

Vitamine B12-tekort: dit zijn de symptomen

Een vitamine B12-tekort is een van die stille gezondheidsproblemen die je gemakkelijk over het hoofd ziet. Moeite met concentratie, of vaak een moe en lusteloos gevoel? Het zou zomaar kunnen dat er een vitamine B12-tekort aan ten grondslag ligt. In dit artikel leggen we je uit wat vitamine B12 doet, hoe je een vitamine B12-tekort herkent en wat je eraan kunt doen.

Snel de informatie vinden die je zoekt? Ga naar:

Wat is vitamine B12 en waarom is het belangrijk?

Vitamine B12, ook wel cobalamine genoemd, is een wateroplosbare vitamine die een cruciale rol speelt in de normale werking van onze hersenen en het zenuwstelsel. De vitamine is ook betrokken bij de vorming van rode bloedcellen en helpt bij het metabolisme van elke cel in ons lichaam. Het is dus zonder twijfel een onmisbare vitamine. Maar wat gebeurt er als we een tekort hebben aan deze belangrijke voedingsstof?

Oorzaken van een vitamine B12-tekort

Het is belangrijk om te begrijpen dat een tekort aan vitamine B12 niet altijd een gevolg is van onvoldoende inname door de voeding. Verschillende factoren kunnen hieraan bijdragen, waaronder het lichaamseigen vermogen om vitamine B12 op te nemen en te verwerken.

Dieet en voeding

Vitamine B12 komt van nature voor in dierlijke producten, waardoor vegetariërs en veganisten een hoger risico hebben op een tekort. Ook mensen die weinig gevarieerd eten kunnen een tekort oplopen.

Benieuwd of je misschien nog andere tekorten oploopt? Lees hier over de 6 meest voorkomende vitamine tekorten.

Opnameprobleem

Sommige mensen hebben moeite met het absorberen van vitamine B12 vanwege aandoeningen zoals coeliakie, de ziekte van Crohn of bij ouderen door atrofische gastritis. Het lichaam is dan niet in staat om voldoende vitamine B12 uit de voeding op te nemen, wat leidt tot een tekort.

Symptomen van een vitamine B12-tekort

Een vitamine B12-tekort kan zich manifesteren door een reeks symptomen en klachten die variëren van subtiel tot ernstig, afhankelijk van de ernst van het tekort.

Fysieke symptomen

  • Moeheid is een van de meest voorkomende symptomen van een vitamine B12-tekort. Je kunt je constant moe of zwak voelen, ondanks dat je voldoende slaapt.
  • Duizeligheid kan optreden, waardoor je je licht in het hoofd voelt, vooral bij het snel opstaan.
  • Kortademigheid en hartkloppingen kunnen wijzen op een verminderde zuurstoftoevoer naar het lichaam als gevolg van een verminderde aanmaak van rode bloedcellen door het vitamine B12-tekort.
  • Oorsuizen of een constante piep in je oren kan ook een teken zijn.
  • Tintelingen in handen en voeten, bekend als perifere neuropathie, kan wijzen op zenuwschade veroorzaakt door een tekort aan vitamine B12.
  • Problemen met het evenwicht en spierzwakte of trillingen kunnen het gevolg zijn van de invloed van vitamine B12 op het zenuwstelsel en de spierfunctie.

Let op: moeheid, spierzwakte of tintelingen kunnen ook voorkomen bij een magnesiumtekort. Hier lees je daar meer over.

Cognitieve symptomen

Vitamine B12 is essentieel voor de werking van het zenuwstelsel, en een tekort kan daarom verschillende cognitieve symptomen veroorzaken.

  • Geheugenverlies kan optreden, waarbij je moeite kunt hebben om je dingen te herinneren.
  • Desoriëntatie, of het gevoel dat je de grip op tijd en plaats verliest, kan ook een symptoom zijn van een B12-tekort.
  • Een verminderd concentratievermogen kan het moeilijk maken om je te concentreren op taken, en je kunt merken dat je gedachten vaak afdwalen.
  • Depressie en verwardheid kunnen ook het gevolg zijn van een B12-tekort, waarbij je je ongewoon verdrietig, hopeloos of desoriënterend kunt voelen.
  • Dementie. In extreme gevallen kan een langdurig vitamine B12-tekort leiden tot dementie, waarbij cognitieve functies zoals geheugen, denken, oriëntatie en berekening verminderd worden. Het is dus van cruciaal belang om een vitamine B12-tekort vroegtijdig te detecteren en te behandelen.

Vitamine B12-tekort voorkomen en behandelen

Voorkomen is beter dan genezen, dus laten we eens kijken hoe we een vitamine B12-tekort kunnen voorkomen en, indien nodig, behandelen.

Voeding en supplementen

Het eten van voeding rijk aan vitamine B12 is de eerste stap. Voor vegetariërs en veganisten zijn er vitamine B12 verrijkte voedingsmiddelen en supplementen beschikbaar. De volgende producten bevatten veel vitamine B12:

  • Schelpdieren: Vooral mosselen en oesters bevatten hoge hoeveelheden vitamine B12.
  • Lever: Runderlever is bijzonder hoog in vitamine B12.
  • Vlees: Vooral rood vlees zoals rund- en lamsvlees.
  • Eieren: Voornamelijk in de dooier.
  • Vis: Makreel, zalm, tonijn, en sardines bevatten naast veel gezonde vetten ook aanzienlijke hoeveelheden vitamine B12
  • Zuivelproducten: Melk, kaas en yoghurt zijn goede bronnen van vitamine B12.
  • Verrijkte sojaproducten: Sojamelk en tofu die zijn verrijkt met vitamine B12.
  • Verrijkte ontbijtgranen: Vooral voor veganisten en vegetariërs zijn dit goede opties.
  • Insecten: Een onconventionele bron, maar insecten zoals krekels en meelwormen bevatten ook vitamine B12.

Medische behandeling

In sommige gevallen, wanneer het tekort ernstig is of door opnameproblemen, kan medische behandeling nodig zijn. De behandeling is erop gericht om het tekort aan te vullen en de symptomen te verlichten. Daarnaast is het van cruciaal belang om de onderliggende oorzaak van het tekort aan te pakken, zoals een slechte voeding of bepaalde medische aandoeningen.

Maaltijden boordevol vitaminen

Een tekort aan vitamine B12 kan een aanzienlijke invloed hebben op je algehele gezondheid en welzijn. Daarom is het belangrijk om aandacht te besteden aan je inname van vitamine B12 en alert te blijven op mogelijke symptomen van een tekort.

Bij The Healthy Chef begrijpen we het belang van vitamine B12. Of je nu veganist, vegetariër, of een vleeseter bent, onze maaltijdboxen bevatten alle vitamine die je nodig hebt. We passen de maaltijdboxen tevens helemaal aan op jouw wensen. Wij horen graag wat je zoekt, dan helpen we je verder! Voor vragen neem je gemakkelijk contact met ons op.