De term 'vegan' lijkt tegenwoordig overal op te duiken, van menukaarten tot schoenenlabels. Maar wat is vegan nou eigenlijk en waarom kiezen zoveel mensen voor deze levensstijl? Wij duiken dieper in de veganistische manier van leven, de gezondheidsvoordelen en de mogelijke gezondheidsrisico's die je als vegan loopt. Want populair is het zeker, maar hoe gezond is het eigenlijk?
Snel de informatie vinden die je zoekt? Ga naar:
Wat is vegan nou eigenlijk? Veganisme is meer dan een dieet, het is een levensstijl die streeft naar het minimaliseren van alle vormen van dierenleed en uitbuiting. Dit gaat verder dan voeding: een vegan kijkt ook naar andere middelen die hij of zij consumeert, zoals kleding, verzorgingsmiddelen of make-up. Een vegan zie je dus vaak geen leren schoenen dragen. Al met al vermijden mensen met deze levensstijl alle dierlijke producten, inclusief vlees, zuivel, eieren, honing, leer, wol en zijde, en producten die op dieren zijn getest.
Wat is vegan en wat is vegetarisch? We krijgen de vraag wel vaker. Hoewel zowel veganisten als vegetariërs geen vlees eten, gaan veganisten een stap verder. Zij eten namelijk helemáál geen dierlijke producten. Dit betekent dat ze naast vlees ook geen zuivel, eieren, honing en andere dierlijke bijproducten consumeren. En, zoals we hierboven schreven, vermijden ze ook producten die op dieren zijn getest en kleding gemaakt van dierlijke materialen.
De termen 'veganisme' en 'plantaardig' worden vaak door elkaar gebruikt. Toch is er een verschil tussen de twee. Waar bij veganisme het gaat om de levensstijl waarbij alle vormen van dierenleed en uitbuiting worden vermeden, is een plantaardig dieet puur gericht op voeding. Iemand die een plantaardig dieet volgt, eet voornamelijk voedsel afkomstig van planten, waaronder groenten, granen, noten, zaden, oliën, en peulvruchten, maar het gaat niet over andere levensstijlkeuzes. Het is dus mogelijk om een plantaardig dieet te volgen zonder veganist te zijn.
Er zijn verschillende redenen waarom iemand kiest voor veganisme. Zo kiezen veel veganisten voor deze levensstijl uit respect voor dierenrechten en een diepgevoelde overtuiging dat alle wezens recht hebben op leven en vrijheid. Ze wijzen op de vaak onmenselijke praktijken in de vee-industrie, van intensieve veehouderij tot dierproeven.
Er zijn ook mensen die vegan eten uit milieuoverwegingen. De vee-industrie is verantwoordelijk voor een erg groot deel van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen en speelt een grote rol bij ontbossing, bodemdegradatie en watervervuiling. Overstappen op een plantaardig dieet kan helpen de impact op het milieu te verminderen. Tot slot zijn er genoeg mensen die veganistisch leven voor hun gezondheid. In het kort zijn er dus drie verschillende beweegredenen voor een veganistische levensstijl:
Wij gaan hieronder dieper op de gezondheidsvoordelen van vegan eten.
Een goed uitgebalanceerd veganistisch dieet is rijk aan vezels, goede vetten, eiwitten, antioxidanten en andere voedingsstoffen die een belangrijke rol spelen bij het bevorderen van de algemene gezondheid. Daarnaast wijst onderzoek uit dat een veganistisch dieet specifieke gezondheidsvoordelen hebben:
Natuurlijk hangen de gezondheidsvoordelen ook af van andere levensstijlkeuzes, zoals lichaamsbeweging en de algemene kwaliteit van het voedsel dat wordt geconsumeerd.
Wat is vegan eten en wat is dat niet? Naast fruit en groenten bevatten veganistische diëten volle granen, peulvruchten, noten, zaden en vleesvervangers zoals tofu en tempeh. Veganisten vermijden alle dierlijke producten, dus ze eten geen vlees, gevogelte, vis, eieren, zuivelproducten of honing.
Hieronder zie je de plantaardige voedselpiramide.
De plantaardige piramide uit ‘De vegarevolutie’ door Lisa Steltenpool
Hoewel een veganistisch dieet veel gezondheidsvoordelen kan bieden, lopen vegans ook risico’s. Sommige essentiële voedingsstoffen zijn namelijk rijkelijk aanwezig in dierlijke producten, maar minder in plantaardige middelen. Dit gaat met name om vitamine B12, ijzer, calcium, jodium en omega-3 vetzuren.
Vitamine B12 is vooral belangrijk, aangezien deze voornamelijk in dierlijke producten voorkomt. Een tekort aan B12 kan leiden tot bloedarmoede en schade aan het zenuwstelsel. (Lees hier meer over de meest voorkomende vitamine- en mineralen tekorten). Het is daarom vaak aan te raden om B12-supplementen te nemen als je veganistisch eet.
IJzer is aanwezig in plantaardige voeding, maar wordt beter opgenomen uit dierlijke bronnen. Daarom moeten veganisten extra aandacht besteden aan hun ijzerinname. Het eten van voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine C kan de opname van plantaardig ijzer verbeteren.
Ben je fan van een vegan dieet maar twijfel je of je wel genoeg voedingsstoffen zoal B12 en ijzer binnenkrijgt? Dan kan je altijd kiezen voor de maaltijdboxen van The Healthy Chef. Onze voeding is speciaal aangepast voor een vegan dieet, waardoor je alle essentiële stoffen binnenkrijgt. We passen de maaltijdboxen tevens helemaal aan op jouw levensstijl. Wij horen graag wat je zoekt, dan helpen we je verder! Voor vragen neem je gemakkelijk contact met ons op.